Du må være logget inn for å se videoen
Logg inn eller registrer deg for å se treningsvideoen.

Uke 5: Automatiske tanker & Mindfulness på sinnet

Tankene renner som en elv i en kontinuerlig strøm. Noen ganger i et langsomt tempo, andre ganger med større kraft og intensitet, men det er alltid bevegelse. Det er et faktum vi ikke får gjort noe med. Tanker kommer og går enten vi vil det eller ikke, og det er nytteløst å kjempe i mot. Tanker er automatiske.

Tanker er ikke som konkrete ting i den fysiske verden, som vi kan kontrollere eller unngå etter egne ønsker, men det glemmer vi ganske ofte. I stedet bruker vi samme strategi i forhold til tanker som vi bruker i forhold til andre ting. Vi prøver å kontrollere dem på en eller annen måte, og det fungerer utrolig dårlig.

Den eneste grunnen til at vi forholder oss så dysfunksjonelt til egne tanker på, er at vi ikke kjenner noen annen måte. Vi flykter, undertrykker, distraherer oss selv, ruser oss, trener, og sikkert en hel del annet; alt for å komme unna de ubehagelige tankene. Strengt tatt så bunner alle disse strategiene bare i at vi vil komme unna ubehaget på en eller annen måte. Problemet er at vi ikke har lært gode og konstruktive måter å møte våre egne tanker på.

Mindfulness er en slik måte.

Mindfulness på sinnet

I det tredje fundamentet i mindfulness vender vi oppmerksomheten mot selve sinnet. På dette punktet blir mindfulness meditasjonen mer subtil. Det kan være vanskelig nok å holde oppmerksomheten på pusten, og enda vanskeligere å bli klar over følelsenes kontinuerlige skiftninger, men sinnet? Mange vil nok oppdage at de ikke aner hva sinnet er. Hvis jeg skal være oppmerksom på sinnet, hva er jeg egentlig oppmerksom på da? Hva er sinnet?